Behandelaanbod het Dok

Rugklachten, nekklachten, pijn, spieren en gewrichten die niet soepel lopen?
Pak de telefoon of stuur een email!
Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig.

Transcutane Electro Neuro-Stimulatie met door batterijen aangedreven elektrostimulatoren is een uiterst effectieve en veilige elektrotherapie die het zenuwstelsel beïnvloedt. De apparaten zijn stevig, eenvoudig te bedienen en te gebruiken. De werkzaamheid van deze behandelmethode is in experimentele onderzoeken in grote klinieken getest en heeft zich al 40 jaar in een groot aantal landen bewezen.

Het belangrijkste toepassingsgebied van de TENS is de pijnbehandeling. Ook bij mensen met slecht behandelbare chronische pijnklachten is vaak toch een goede tot zeer goede pijnonderdrukking te realiseren. Het is aangetoond dat de TENS behandeling lichaamseigen pijnonderdrukkende systemen kan activeren.

Bijwerkingen van Tens komen zelden voor. De eerste TENS behandelingen worden op proef onder begeleiding van een van ons uitgevoerd. Als de behandeling succesvol is, wordt uitgelegd hoe het apparaat gebruikt moet worden. De Verzekeraar betaalt na het geven van hun goedkeuring het apparaat en de elektroden. TENS is ook te verkrijgen via de pijnpoli’s van het Martini ziekenhuis en het UMCG.

Na herstel van het Covid 19 virus kan het zijn dat u nog lichamelijke en geestelijke klachten heeft. Na opname op de verpleegafdeling en ook na verblijf op de Intensive Care kunt u gebruik maken van een programma op maat om uw klachten te verminderen en weer fit en sterk te worden.

Binnen de praktijk hebben we veel ervaring in het behandelen van mensen na IC opname en beademing. De scholing die we volgden voor het behandelen van patiënten na het doormaken van het Covid 19 virus is een waardevolle en zinvolle aanvulling. We werken in deze situaties multidisciplinair, wat betekent dat we samenwerken met arts/ziekenhuis/ psycholoog en diëtist.

Voor ieder is er een individuele aanpak, omdat de klachten na het doormaken van het Covid 19 virus verschillend zijn. Samen met u stellen we vast welke beperkingen u in uw dagelijkse leven ervaart. Om een beeld te krijgen van de ernst van uw klachten brengen we onder andere uw spierkracht en conditie, maar ook uw ervaren gezondheid en ademspierkracht in kaart. Op die manier neemt u deel aan een revalidatieprogramma op maat. Dit programma kan variëren van 2 tot 4 behandelingen per week, zowel thuis als in de praktijk.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lymfoedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht die op verschillende plaatsen in het lichaam voor kan komen. Hoewel het niet te genezen is, is een effectieve behandeling wel mogelijk. Oedeem kan aangeboren zijn, maar komt ook veel voor bij mensen die te maken hebben met kanker.

Het lymfesysteem is een circulair systeem. Lymfklieren hebben een afweerfunctie en zijn een essentieel onderdeel van het lichaam. Haal je ze weg, dan ontstaat er een defect en kan oedeem ontstaan. Om flinke beperkingen voor te zijn is het belangrijk er op tijd bij te zijn.

Bij het behandelen van oedeem worden de wetenschappelijke richtlijnen gevolgd.

  • Er wordt gestart met lymfedrainage, een zachte massagetechniek om vocht af te voeren en de functie van de lymfklieren te stimuleren.
  • Vervolgens met compressie op het gebied door zwachtelen of een ander compressiemiddel. Als de situatie stabiel is, wordt een therapeutische kous of ander compressiemiddel aangemeten. Ik werk samen met Compressiezorg en met Margreet Dik Compressie & Mammacare-Specialist.
  • Daarna wordt oefentherapie ingezet om het lymfstelsel te ondersteunen. U kunt een training volgen om aan conditie en kracht te werken. Lees meer over de Wending..
  • Naast lymfdrainage, compressietherapie en oefentherapie wordt gebruik gemaakt van lymftaping, een rekbare elastische tape, om vocht versneld af te voeren.
  • Bindweefseltechnieken, ook wel fasciatechnieken genoemd, worden ingezet bij fibrose (bindweefselvorming) en littekenweefsel.
  • Ook leert u om te gaan met het hebben van oedeem en hoe te handelen als oedeem tijdelijk toeneemt.

Veneus oedeem

Dit komt meestal voor bij ouderen, zwangeren en invaliden. Als de kleppen in de bloedvaten niet goed werken of beschadigd zijn, kan veneus oedeem bij alle leeftijden voorkomen. Veneus oedeem is herkenbaar aan bruine verkleuringen op de huid, een dunne kwetsbare huid, spataderen en/of wonden aan de onderbenen die niet goed genezen. Als u bij 'het Dok' komt heeft de huisarts u vaak al de diagnose veneus oedeem gegeven. Er wordt samen met u een behandeling op maat gemaakt om klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Compressietherapie en oefentherapie worden hierbij gebruikt. En u wordt begeleid om het oedeem zo goed mogelijk in te perken.

Lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de vetverdeling die bij vrouwen voorkomt en wordt bepaald door hormonen en aanleg. Brede heupen en forse bovenbenen in vergelijking met de rest van het lichaam zijn hier vaak een kenmerk van. De benen, maar ook wel de armen, kunnen gevoelig zijn voor aanraken en er ontstaan snel blauwe plekken. De pijn kan heviger worden waardoor vrouwen de activiteiten uit het dagelijks leven met moeite aankunnen.

Bij vrouwen met lipoedeem wordt vaak ten onrechte gezegd dat de oorzaak van hun klachten ligt in het teveel innemen van calorieën en de oplossing ligt in afvallen. Dit zorgt ervoor dat deze vrouwen zich onbegrepen voelen, omdat ze geen verbetering in hun klachten ervaren als ze meer bewegen en minder eten.

De behandeling bij lipoedeem bestaat uit lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie. Ook het omgaan met lipoedeem, vergroten van spierkracht en streven naar een gezonde leefstijl maken deel uit van de behandeling.

Meer informatie vind u bij het Nederlands netwerk voor Lymfoedeem & Lipoedeem, NLNet.

 

COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en longen, waardoor het ademhalen moeilijker wordt en de longen beschadigd raken. Chronisch hoesten, overmatige slijmproductie en een chronische kortademigheid zijn de meest voorkomende klachten. Chronische bronchitis en emfyseem (verlies van longweefsel) zijn de belangrijkste aandoeningen die bij COPD horen.

COPD komt voor bij mensen die (langdurig) gerookt hebben, genetische aanleg hebben of gevoelige luchtwegen hebben. We zijn gespecialiseerd in COPD -problematiek. De behandeling heeft een wetenschappelijke basis. Bewegen helpt om fitter en sterker te worden. We begeleiden u met een persoonlijk behandelplan.

Bij benauwd worden denken mensen vaak dat het beter is om een stapje terug te doen. Toch is bewegen juist beter. Spierkracht en uithoudingsvermogen trainen verbetert uw kwaliteit van leven en vermindert symptomen als bijvoorbeeld kortademigheid. Het is belangrijk dat de training met kennis van zaken wordt gedaan. Het aanleren van ademhalingsoefeningen en uw medicatie goed en op een juiste manier te gebruiken komt ook aan de orde. We leren u om uw mogelijkheden te vergroten.

Behandelen en begeleiding begint met een intakegesprek. Eerst meten we de hartfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast meten we uw spierkracht met de handdynamometer en het uithoudingsvermogen met een looptest. Mocht het nodig zijn, dan nemen we contact op met de behandelend arts. We kijken o.a. naar lichaamshouding, adempatroon en beweeglijkheid van de borstkas. Samen met u stellen we doelen op die u wilt bereiken. Vervolgens maken we een programma op maat. Een gemiddeld behandeltraject duurt tussen de 8 en 12 weken. Uw kwaliteit van leven verbetert aanzienlijk, weten we uit ervaring.

COPD is chronisch. We kunnen u niet beter maken. Wel kunnen we u helpen sterker en meer fit te worden. Voor deelname aan een longrevalidatieprogramma is een verwijzing van longarts of huisarts noodzakelijk. Meer informatie over COPD vind u bij het Longfonds

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of we iets voor u kunnen betekenen.

 

Naast de algemene oefentherapie kunt u ook meedoen met:

  • Een trainingsprogramma voor mensen met COPD en astma om fitheid te verbeteren en benauwdheid te verminderen
  • Een trainingsprogramma voor mensen die een oncologische behandeling hebben ondergaan, de Wending

De Wending

...Wanneer u na onderzoek bij de oncoloog een chirurgische behandeling heeft ondergaan, gevolgd door bestraling- en of chemotherapie, is dit een aanslag geweest op uw conditie en kracht. U kunt zich moe en lusteloos voelen.

U kunt hier zelf iets aan veranderen!

In overleg kunt u een programma van 8 weken volgen, waarbij u werkt aan uw conditie en kracht. U voelt zich weer sterker en kunt meer. In de laatste weken zoeken we een vorm van bewegen die het best bij u past zodat u dit kunt volhouden, om fit en sterk te blijven.

U traint drie keer per week, waarvan twee keer onder mijn begeleiding en één keer zelfstandig thuis. Uw conditie en spierkracht worden gemeten vóór en na de trainingsweken, zodat u kunt zien hoe u bent vooruitgegaan in kracht en conditie. Zelfs als u zich ziek voelt of vaak moe, kunt u meedoen aan dit programma, omdat u veilig traint op uw eigen niveau en onder deskundige begeleiding.

Trainingsprogramma 'de Wending' wordt gedeclareerd als groepstherapie bij uw zorgverzekeraar en wordt (deels) vergoed door uw aanvullende verzekering. Ook individuele training behoort tot de mogelijkheden. Voor dit trainingsprogramma heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

De training is op maandag en donderdag in Stedum. De tijden zijn in overleg en voor verdere informatie neemt u vrijblijvend contact met mij op.

Beatrijs Douma-de Kok

 

Bent u slecht ter been of hebt u bijvoorbeeld net een operatie achter de rug? Lukt het u niet om naar de praktijk te komen? Dan is het mogelijk om fysiotherapie aan huis te krijgen. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig.

 

wending

Beatrijs Douma de Kok

Beatrijs Douma de Kok

Specialisaties

Reviews

 

DisclaimerPrivacybeleid LinksContact

© 2024 Het Dok